Ohita navigaatio

Oulun Tornikarnevaali veti väkeä vauvasta vaariin

Oulun Haukiputaalla pienimmätkin pääsivät jättämään kädenjälkensä vesitornin kylkeen, kun suuren suosion saavuttanut Tornikarnevaali järjestettiin vesitornilla ja sen vieressä sijaitsevan Simppulankartanon päiväkodin pihalla tiistaina 24.5. Tapahtuma liittyi Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaan Yhdessä HOP -hankkeeseen, jonka tavoitteita ovat muun muassa lasten osallisuuden vahvistaminen, perheiden ja vanhemmuuden tukeminen sekä alueellinen yhteistyö. 

Työskentelen varhaiskasvatuksen opettajana ja Yhdessä HOP-hankkeen tavoitteiden pohjalta lähdin ideoimaan tapahtumaa, jossa lapset pääsisivät maalaamaan vesitornia ja kolmannen sektorin toimijat esittelevät samalla toimintaansa.

”Vesitorni olisi kauniimpi, jos siinä olisi maalauksia”

Idea Tornikarnevaali-tapahtumasta lähti liikkeelle haukiputaalaisen päiväkoti Jatulin Tarhan 3-4-vuotiaiden ryhmästä. Metsäretkireittimme kulkee polkua pitkin, jonka varrelta vesitorni näkyy horisontissa. Lapset pohtivat, että olisi mukava, jos vesitorniin saataisiin maalauksia – maalaukset tekisivät tornista kauniimman.

Oulun Vedeltä ja taiteilijalta Timo Tyynismaalta vihreää valoa

Vesitornin omistajan, Oulun Veden kanssa löytyi pian yhteinen sävel. Onnekasta sattumaakin tilanteessa oli, sillä tornin maalaaminen oli jo suunnitteilla ja taiteilija Timo Tyynismaan kanssa yhteistyö sovittuna – Timo innostui ajatuksesta ottaa lapsia mukaan maalausprojektiin. Timolla oli aiempaakin kokemusta taidepajatyyppisestä toiminnasta lasten kanssa.

Tyynismaa joutui kuitenkin hieman luovimaan alkuperäisestä suunnitelmastaan ohjatummasta maalausprosessista Tornikarnevaalin suuren suosion vuoksi. Päiväkodilta haettiin lisää siveltimiä, jotta kaikki halukkaat pääsivät maalaamaan. Kaikki sujui muutoksesta huolimatta oikein mainiosti ja lopputulos on suorastaan häikäisevä! Kyllä kelpaa lenkkeillä iloisen kirjavan vesitornin ohitse – nostanee hymyn huulille ohikulkijoilla.

Kettu ja Nalle juhlahumussa mukana

Myös muut tahot, joita kysyin mukaan, olivat mielihyvin tulossa ”jalkautumaan” ihmisten keskuuteen. Tapahtumassa olivat mukana paikalliset urheiluseurat Haukiputaan Ahmat, Haukiputaan Heitto sekä Haukiputaan Pallo. Vanhemmuuteen ja perhearkeen liittyviä vinkkejä toiminnallisilla pisteillään olivat antamassa Hyvän Mielen Talo, Mannerheimin Lastesuojeluliiton (MLL) Haukiputaan paikallisyhdistys, Ouluvanhemmat sekä Haukiputaan Seurakunta. Kirjaston piste ilahdutti lapsia Nalle-hahmollaan ja satutuokioilla. Paikalliset asukasyhdistykset tarjosivat karnevaalivieraille makkaraa, mehua ja supersuosittua popparikoneen popcornia. Myös MLL:n kepparirata, kasvomaalaus sekä glitteritatuointi vetivät nuoria juhlijoita jonoiksi asti. Oulun Veden Kettu Kaunisturkki sai pikkuvierailta paljon halauksia ja silityksiä. Eri yhteistyötahojen ja yleisön innokkuutta osallistumiseen lienee lisännyt koronan takia vähiin jääneet aidot ihmiskontaktit.

Upea sää helli paikallaolijoita

Kevään tähän mennessä lämpimin päivä sattui juuri karnevaalipäivälle. Ihmiset – sekä pienet että isommat – olivat silminnähden iloisia ja tyytyväisiä tapahtumasta. Oli mukava nähdä tuttuja ja kenties tutustua uusiin kavereihin. Ja mikä parasta, ilman kiireen tuntua. Tapahtumalle oli selkeästi tilausta. Jäimmekin täällä Jatulin Tarhan päiväkodilla pohtimaan, kuinka tekisimme tästä joka keväisen perinteen. Millaista yhteisötaidetta tekisimme seuraavaksi?

Henna-Riitta Huotari

Varhaiskasvatuksen opettaja, Yhdessä HOP

Jatulin Tarhan päiväkoti