Ohita navigaatio

5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu ja yhä useampi lapsi varhaiskasvatuksen piiriin

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu ja valtionavustus nousee. Kokeilun kolmannelle kierrokselle mukaan haki yhteensä 28 kuntaa, jotka kaikki pääsevät mukaan kokeiluun. Kokeilun kolmas kausi toteutetaan ajalla 1.8.2020 – 31.7.2021.

Jo nyt käynnissä olevaan kokeiluun osallistuvat kunnat ovat: Akaa, Espoo, Forssa, Halsua, Harjavalta, Helsinki, Hämeenkyrö, Kauhajoki, Kempele, Kirkkonummi, Kitee, Kotka, Lahti, Laitila, Leppävirta, Liperi, Miehikkälä, Naantali, Oulu, Rautavaara, Rusko, Salo, Somero, Sonkajärvi, Tammela, Toivakka, Turku ja Virolahti. Uusina kuntina kokeiluun osallistuvat Akaa, Kauhajoki, Naantali ja Rautavaara.

Lapsia on kuntien arvion mukaan kokeilussa mukana kolmannella kaudella yhteensä noin 17 800. Näistä uusia lapsia varhaiskasvatuksen piirissä olisi 798. Kokeilun pyrkimyksenä on lisätän lasten osallistumista varhaiskasvatukseen ja kerätä samalla tietoa maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutuksista perheiden valintoihin ja vanhempien työllisyyteen. Kokeilussa kehitetään myös 5-vuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen toimintamalleja ja pedagogiikkaa sekä eheää jatkumoa esiopetukseen. Kokeilun yhtenä kehittämiskohteena on myös varhaiskasvatuksen palveluohjaus.

– Hienoa, että kokeilu jatkuu ja laajenee. Näin yhä useampi lapsi pääsee pedagogisen varhaiskasvatuksen piiriin. Tämä on myös luonteva jatkumo kaksivuotiselle esiopetukselle, Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton puheenjohtaja Anitta Pakanen toteaa.

Kokeilulla pyritään lisäämään lasten osallistumista varhaiskasvatukseen ja keräämään tietoa maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutuksista perheiden valintoihin ja vanhempien työllisyyteen. Kokeilussa kehitetään myös 5-vuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen toimintamalleja ja pedagogiikkaa sekä eheää jatkumoa esiopetukseen. Tärkeänä kehittämiskohteena on myös varhaiskasvatuksen palveluohjaus.

Tietoa maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutuksista selvittää Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Karvin arviointiraportti viisivuotiaden maksuttomasta varhaiskasvatuskokeilun ensimmäisen vaiheen arvioinnista julkaistiin syksyllä 2019. 

Kokeilukauden jälkeen hallitus aikoo pilotoida 2-vuotista esiopetusta. Kokeilukunnilta saadaan arvokasta tietoa siitä, mitä kaksivuotisen esiopetuksen toteuttamisessa tulisi ottaa huomioon.

Valtionavustus nousee

Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa kunnat, jotka päättävät jättää maksut perimättä 5-vuotiaiden varhaiskasvatuksesta 20 tunnin osalta, saavat valtiolta avustusta. Avustuksella kompensoidaan asiakasmaksutulojen vähenemistä. Kokeilun kolmannella kaudella valtion kunnille suuntaama rahoitusosuus nousee peräti 79,23 prosenttiin ja koko määräraha (6 miljoonaa) jaettiin nyt hakijakuntien kesken.

-Kasvatimme valtion maksamaa osuutta, jotta saimme maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun mukaan myös kuntia, joiden oma taloudellinen asema ei mahdollistaisi lisäpanostuksia lasten ja perheiden hyvinvointiin, opetusministeri Li Andersson sanoo ministeriön tiedotteessa.

Kokeilun aiemmilla kausilla valtionavustuksella korvattiin ensimmäisellä kaudella 20 prosenttia menetetyistä asiakasmaksutuloista ja toisella kokeilukaudella 40 prosenttia.

Opetusministeriön tiedote