Ohita navigaatio

Lapset tekivät Satumetsän Pro Puu -galleriaan - osaksi Valtakunnallisia Lastentarhanopettajapäiviä

Lapset tekivät Satumetsän Lahdessa sijaitsevaan Pro Puu -galleriaan 

15 lahtelaisen päiväkodin lapset rakensivat Satumetsän, johon mahtuu monta tarinaa.
– Jotkut työt ovat saaneet alkunsa sadusta, toiset metsäretkestä ja jotkut ovat tehneet projektin juuri Satumetsää varten, kertoo toteutuksessa mukana ollut varhaiskasvatuksen opettaja Tiia Naams Humpulan päiväkodista.

Näyttely on moniaistillinen: siellä on muun muassa kuorikatetta, puita, sahapurua ja sinne on rakennettu polkuja. Kävijät saavat myös itse osallistua yhteisöllisen metsän rakentamiseen magneettitaululle. Ullakko-galleriaan rakennetusta lammesta pääsee onkimaan 3D-kaloja, siellä on mahdollisuus rakentaa oksista majaa ja ryömiä pitkin myyrän tunnelia.

Satumetsän satunurkassa saa lukea lasten kirjoittamia satuja tai kirjoja luonnosta. Näyttelyn aikana kaupunginkirjasto järjestää Satumetsässä perheille satutuokioita torstaisin klo 10.

Myyrän käytävän maalaaminen

Ilmiöpohjainen oppiminen

Kytölän päiväkodin johtaja Reeta Valjento taustoittaa, että näyttelyn ideana on monin eri tavoin kertoa, mitä kaikkea varhaiskasvatuksessa tehdään. Oppiminen tapahtuu ilmiöpohjaisen oppimisen kautta. Isona osana näyttelyä on myös lasten mediataitojen kehittäminen.
– Näyttelyn tekeminen on ollut paljon muutakin kuin askartelua tai maalaamista, Naams jatkaa.
– Tablettitien avulla kävijät pääsevät tutustumaan, miten ahkerasti ja paljon satumetsässä töitä on tehty. Jokaisen työn toteutus on dokumentoitu ja usean työn takana on QR-koodi tai tai erillisellä sovelluksella pääsee katsomaan lasten työstä toteuttamaa laulua tai videota.

Satumetsä-näyttelyn avattiin keskiviikkona 4. syyskuuta ProPuu- galleriassa. Avajaisten pääpuhujana oli Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen. – Satumetsä-näyttelyssä on onnistuttu oivallisesti tuomaan esiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden keskeisiä elementtejä: Lapsen osallisuutta, ympäristökasvatusta ja pedagogista dokumentointia. Erityisen iloinen olen siitä, että näyttely on suunniteltu lasten kiinnostusten pohjalta. Tämä kuvastaa varhaiskasvatuksen opettajan ainutlaatuista asiantuntijuutta. Kyky nähdä lasten mielenkiinnot kohteet, tarpeet ja kehityksen vaiheet ovat laadukkaan varhaiskasvatuksen peruspalkkeja, jotka ovat toteutuneet jo vuosikymmenien ajan varhaiskasvatuksen opettajan avulla, Pakanen totesi avauspuheessaan.

Näyttely on osa Valtakunnallisia  Lastentarhanopettajapäiviä, jotka tänä vuonna 21.-22.9.2019 järjestetään Lahdessa.

Yhteistyökumppaneina näyttelyn toteutuksessa ovat Lastentarhanopettajaliitto ry, Lahden kaupunginkirjasto, Samsung Suomi, Arilyn-sovellustoimittaja, lahtelainen Puine lahjoitti kierrätysmateriaalia, UPM Biocomposites printtasi 3D kalat, Stora Enso työsti näyttelyn sermit, MarkArt printtasi lasten ottamat valokuvat kalvoille, DevNet auttoi tietotekniikkan kanssa, Viherpalvelut Hyvönen toimitti  kuorikatteen, Lahden metsuri-ja sahauspalvelu auttoi puiden hankinnassa.

Tervetuloa seikkailemaan Satumetsään 4.9.- 24.9.2019 Pro Puu -gallerian aukioloaikoina. Satumetsä-taidenäyttelyn pääraaka-aineena on puu ja puun jalosteet, metsän materiaalit sekä tietysti satunurkka. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Artikkelikuvassa Tiia Naams työryhmineen oikealta Anitta Pakasen vierestä.

Lisätiedot
Lahden kaupunki, Varhaiskasvatuspalvelut
varhaiskasvatuksen opettaja Tiia Naams, p. 044 4164215
päiväkodinjohtaja Reeta Valjento, p. 050 398 5483

Satumetsä-näyttely 4.9.- 24.9.2019 Pro Puu galleriassa

Satamakatu 2 A, 15140 Lahti

050 321 2667

Avoinna

ma-pe 10-17, la 10-14

su suljettu

Vapaa pääsy

#satumetsa