Ohita navigaatio

Lastentarhanopettajapäivät onnistuivat jälleen

Lastentarhanopettajapäivät Sibeliustalossa Lahdessa päättyivät sunnuntaina. Teemakokonaisuudet tiede ja tulevaisuus sekä lastenkulttuuri keräsi paikalle runsaan joukon niin varhaiskasvatuksen opettajia, päiväkodin johtajia kuin varhaiskasvatuksen tutkijoita ja asiantuntijoita. Tilaisuus oli Lastentarhanopettajaliiton 100-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma. Lastentarhanopettajapäivät järjestettiin nyt viimeisen kerran ja seuraavat päivät pidetään Varhaiskasvatuksen opettajapäivinä Raumalla vuonna 2021.

Lastentarhanopettajapäivien avajaisluennossa presidentti Tarja Halonen korosti opettajan merkitystä koko koulutusjärjestelmän keskeisenä voimavarana. Tämä koskee Halosen mukaan kaikkia koulutusjärjestelmän osia. Opetusministeri Li Andersson iloitsi puheenvuorossaan varhaiskasvatuksen kehittämisen jatkumisesta. Hallitusohjelmassa on lukuisia hyviä toimenpiteitä varhaiskasvatuksen kehittämiseksi. Lastentarhanopettajapäivillä järjestettiin päivien teemakokonaisuuksista paneelit: Lapsuuden seuraavat 100 vuotta ja Kulttuuri tekee hyvää lapsen kehitykselle, jotka houkuttelivat katsomot täyteen.

Keskusteluissa nousi esiin viime vuosien varhaiskasvatuksen myönteinen kehitys, varhaiskasvatuksen opettajapula ja lähestyvät sopimusneuvottelut.

Lastentarhanopettajapäivillä jaettiin ensimmäistä kertaa Vuoden varhaiskasvatuskunta -tunnustus, joka myönnettiin Helsingin kaupungille. Päivillä oli kaksi näyttelyä: Päivien näyttely Puusepänsalissa Sibeliustalossa ja Satumetsä – Lasten kuvataidenäyttely Pro Puu -galleriassa.

Varhaiskasvatuksen opettajapäivät järjestetään seuraavan kerran Raumalla. Erityinen mielenkiinto kohdistuu Rauman Seminaarinmäelle, johon on valmistumassa 120-paikkainen harjoittelupäiväkoti Pikkunorssi. Se avataan syksyllä 2020. Pikkunorssissa toteutetaan tutkimusperusteista ja laadukasta varhaiskasvatusta moderneissa, monipuolisissa ja muunneltavissa oppimisympäristöissä.