Lastentarhanopettajien tarina -näyttely avattiin Tampereella
Lastentarhanopettajien tarina -näyttelyn avajaiset pidettiin 4. huhtikuuta Työväenmuseo Werstaalla Tampereella. Näyttely kertoo lastentarhanopettajien ja varhaiskasvatuksen pitkästä tarinasta, työstä lasten hyväksi sekä yhteiskunnan muutoksesta, joka heijastuu ja näkyy aina myös päiväkodeissa, opettajien työssä.
Päiväkodin johtaja Anne Liimola toimi näyttelyn yhteyshenkilönä ja toi Pohjois-Hämeen lastentarhanopettajayhdistyksen tervehdyksen näyttelyn avajaisiin. Lastentarhanopettajien tarina -näyttely kertoo ammattikunnasta, jonka yhteenkuuluvuus on aina ollut vahvaa, Liimola totesi ja muisteli puheessaan lastentarhanopettajuuden ja ammattiyhdistystoiminnan historiaa. – Nykyisin elämme suuren muutoksen keskellä, jolloin lastentarhanopettaja toteuttaa varhaiskasvatusta ja noudattaa varhaiskasvatuslakia. Nämä tarkoittavat myös ammattinimikkeen muutosta. Tämä on hieno juhlavuosi, joka innosti näyttelyn toteuttamiseen. Näyttely on kunnianosoitus Lastentarhanopettajaliitolle, sen jäsenille ja varhaiskasvatuksen opettajille. Toivon, että näyttely tavoittaa kaikenikäisiä ihmisiä isovanhemmista päiväkotiryhmiin, Liimola totesi.
Lastentarhanopettajaliiton Anitta Pakanen kertoi tervehdyspuheessaan, kuinka varhaiskasvatuksen opettajilla on tänä vuonna aihetta juhlaan liiton juhlavuoden merkeissä. Pitkä ammattitraditio, vahva ammatti-identiteetti ovat olleet välineitä, joilla lastentarhanopettajat ovat rakentaneet pienten lasten opettajuutta. Varhaiskasvatuksen opettajien ja varhaiskasvatuksen tarinaa on kirjoitettu jo 100 vuotta ja kaikki me varhaiskasvatuksen opettajat olemme osa tätä uskomatonta tarinaa, Pakanen kertoi.
Näyttelyn avasi professori Kirsti Karila Tampereen yliopistosta. Hän iloitsi siitä, että näyttely sijoittui Tampereelle, jolla on aina ollut merkittävä rooli varhaiskasvatuksen ja Lastentarhanopettajaliiton historiassa. Varhaiskasvatuksen opettajan rooli on vahvistunut ja varhaiskasvatuksen koulutusten kehittämisen foorumi käynnistyy pian selkeyttämään eri ammattilaisten koulutusten kehittämistä. Elämme kuitenkin haasteellisessa vaiheessa huolimatta varhaiskasvatuksen vahvasta kehittämisestä, Karila sanoi. – Mediaa katsoessa on varhaiskasvatuksen imago huolestuttava. Meidän tulisi yhdessä kertoa myös myönteistä kuvaa varhaiskasvatuksesta. Tämä näyttely kertoo siitä osaltaan, Karila sanoi. On myös tärkeää huomioida, että tyytymättömyys varhaiskasvatuksen työolosuhteisin ei ole vain suomalainen ilmiö, vaan tämä näkyy myös muualla maailmassa. Olen havainnut, että opettajille ladataan paljon odotuksia varhaiskasvatuksessa. Syrjäytymisen tai oppimisen vaikeuksien ehkäisy tarvitsee myös työolosuhteet, jossa sitä toteuttaa. On keskeistä, että opettajille asetetut vaatimukset ovat tasapainossa suhteessa työolosuhteisiin ja resursseihin. Lopuksi Karila kiitteli Lastentarhanopettajaliiton juhlakirjaa ja Lastentarhanopettajien tarina -näyttelyä, jotka ovat upeita kulttuuritekoja lastentarhanopettajien työlle.
Näyttely on avoinna 8. joulukuuta saakka Työväenmuseo Werstaalla Tampereella. Lastentarhanopettajaliitto ja sen vanhin jäsenyhdistys Pohjois-Hämeen Lastentarhanopettajat ry täyttävät sata vuotta. Näyttely on osa liiton juhlavuotta, ja se toteutetaan Pohjois-Hämeen Lastentarhanopettajat ry:n OKKA-säätiöltä saaman apurahan turvin.
Uutiset
Tapahtumat
Tapahtuma | 20.9.2024
Puheenjohtajiston kokousTapahtuma | 21.9.2024
Varhaiskasvatuksen OpettajapäivätTapahtuma | 10.10.2024
Puheenjohtajiston kokous