Ohita navigaatio

Opetusministeri Andersson perusteli hallituksen päätöstä pitää päiväkodit avoinna kaikille lapsille

Hallitus kertoi keskiviikkona varhaiskasvatukseen, koulutukseen, kulttuuriin ja liikuntaan liittyvistä linjauksista.

Opetusministeri Li Andersson (vas) keskittyi varhaiskasvatuksen ja koulutuksen yleisisiin linjauksiin ja halusi vastata hänelle useimpiin esitettyihin kysymyksiin.

Andersson totesi tiedotustilaisuuden aluksi, että Suomi on poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa suurin osa lapsista on pois päivittäisestä koulussa käymisestä. Tämä tarkoittaa suurta muutosta lasten arkeen.

-Haluan korostaa, että opetus kuitenkin jatkuu, opetusta ei ole keskeytetty. Samoin opetusministeriössä työ jatkuu ja valmistelemme koko ajan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lainsäädäntöä.

Andersson perusteli hallituksen päätöstä pitää pääsy varhaiskasvatukseen ja päiväkodeissa toteutuvaan esiopetukseen avoinna kaikille lapsilla.

– Meiltä on kysytty miksi näin ja vastaan, että näissä tilanteissa olemme halunneet varmistaa lasten vanhempien työskentelyn, myös etätöissä. Asiantuntijat ovat todenneet, että jos emme suo tätä mahdollisuutta tuoda lapsia varhaiskasvatukseen, vastuu lasten huolenpidosta siirtyy isovanhemmille. Tämä on vastoin tämän poikkeustilanteen tarkoitusta eli suojata riskiryhmään kuuluvia vanhimpia ikäryhmiä. Hän korosti, että hallitus antaa vanhemmille kuitenkin vahvan suosituksen pitää lapset kotona.

Andersson esitti lisäksi toiveen, että vaikka kunnat päättävät varhaiskasvatusmaksuista, toivomme kuntien harkitsevan maksujen perimistä, jotta se kannustaa vanhempia pitämään lapset kotona tänä vaikeana infektiokautena.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kartoitti tilaisuudessa lyhyesti EU-maiden tilannetta ja totesi, taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan mittavia kaikissa EU-maissa. Samoin terveydenhoidon kapasiteetti on koetuksella EU-alueella.