Ohita navigaatio

Päivähoitolaki 50 vuotta -seminaari: varhaiskasvatusjärjestelmä tarvitsee opettajakoulutettuja opettajia ja johtajia

VOL:n kaksipäiväinen valtuusto käynnistyi Päivähoitolaki 50 vuotta -juhlaseminaarilla Helsingin Akavatalolla. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä VOL ja OAJ. Päivähoitolaki astui voimaan 1. huhtikuuta 1973. Päivähoitolaki yhdisti seimet ja lastentarhat päiväkodeiksi.

Presidentti Tarja Halonen muisteli pääpuheenvuorossaan päivähoito- ja varhaiskasvatusjärjestelmän kehittymistä, jossa hän oli mukana 1970-luvulta lähtien.

-Varhaiskasvatuksesta on  keskusteltu vuosikymmeniä ja vääntö siitä jatkuu näköjään edelleen. Toivon, että päättäjät ymmärtävät koulutetun henkilöstön merkityksen. Varhaiskasvatus tulee olemaan uudenlaisten haasteiden edessä. Varhaiskasvatuksella on keskeinen rooli maahanmuuttajalasten integroimisessa ja hyvän koulupolun turvaamisessa.

Halonen kiitti lopuksi varhaiskasvatuksen opettajia jotka ovat olleet rakentamassa järjestelmää. Laadukas varhaiskasvatus tarvitsee panostusta myös tutkimukseen ja kehitykseen.

Puheenjohtaja Anitta Pakanen totesi avajaispuheenvuorossa varhaiskasvatuksen kehittämisen tapahtuneen hitaasti.

-Eteenpäin on silti menty. Hallinnonalan siirto kymmenen vuotta sitten, esiopetusuudistus ja varhaiskasvatuslaki toteutuivat pitkän ja sinnikkään vaikuttamistyön tuloksena. Teimme työtä varhaiskasvatuksenopettajien koulutuksen siirtämisestä yliopistoihin –  osaksi  opettajankoulutusta useita vuosikymmeniä. Siirto sinetöi sen, että varhaiskasvatuksen  tutkimustoiminta käynnistyi ja näin varhaiskasvatustyö ja varhaiskasvatuksen kehittäminen nojautuvat tutkimustietoon.

Varhaiskasvatus on nykyisin osa koulutusjärjestelmää. Pula varhaiskasvatuksen opettajista annettiin kehittyä  vuosikymmenten aikana. Sen selättämiseksi ei ole muuta keinoa, kuin kouluttaa opettajia. Jahkailu hidastaa vain lasten oikeuksien etenemistä, Pakanen tiivisti.

OAJ ja VOL ovat esittäneet, että on turvattava, että yliopistoissa voidaan kouluttaa 1 400 varhaiskasvatuksen opettajaa vuosittain ainakin vuoteen 2030 saakka.

Seminaarissa puheenvuoroja kuultiin myös opetusministeri Li Anderssonilta, erityisasiantuntija Tommi Himbergiltä, Suomen OECD-edustustosta, opetusneuvos Kirsi Alilalta opetusministeriöstä ja yliopistonlehtori Eeva-Leena Onnismaalta Helsingin yliopistosta.

Kuvat: Eeva Anundi

VOL:n valtuusto jatkui kaksipäiväisenä kokouksena ja päättyi lauantaina 29.4.