Ohita navigaatio

Varhaiskasvatukseen luvassa uudistuksia ja kehittämistä myös vuonna 2021

Ansaittu joulutauko on ohi ja uutiset rokotusten käynnistymisestä luovat  myönteistä näkymää. Huolimatta siitä, että poikkeusolot ja rajoitukset jatkuvat ainakin kevään, työ varhaiskasvatuksen ja varhaiskasvatuksen opettajien puolesta jatkuu täydellä teholla sekä VOL:n toimistolla että aktiivien voimin. Viime vuoden puolella alkaneet varhaiskasvatusuudistukset viitoittavat myös tätä uutta vuotta.

Käsillä oleva vuosi tuo tullessaan paljon mielenkiintoisia asioita

Tammikuun 14. päivä julkaistaan opetusministeriön Varhaiskasvatuksen koulutusten kehittämisfoorumin loppuraportti. Varhaiskasvatuksen opettajien näkökulmasta tärkeää raportissa on päiväkodeissa työskentelevän henkilöstön osaamisprofiilit, joiden kautta muun muassa linjataan päiväkodin henkilöstön koulutusten kehittämistä. Raportti julkaistaan heti sen julkaisun jälkeen myös VOL:n verkkosivuilla.

Koulutuspoliittinen selonteko luovutettiin lausuntokierrokselle joulukuun puolessa välissä. Se linjaa varhaiskasvatusjärjestelmän tulevaisuuden kehittämistä. Selonteko sisältää jo nyt hyviä linjauksia, mutta myös tarkennuksia tarvitaan.

Ensi elokuussa käynnistyy varhaiskasvatuksessa Oikeus Oppia-kehittämishankkeen mukaisesti kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu. Sekä kokeiluun valitut kunnat että kokeiluopetussuunnitelma julkaistaan alkuvuonna. Kokeiluun mukaan valitut kunnat aloittavat samalla kuntakohtaisten opetussuunnitelmien laatimisen.  Kokeilu kestää kaksi vuotta. VOL tulee seuraamaan kokeilua tiivisti.

Oikeus Oppia-kehittämishankkeen mukaisesti myös varhaiskasvatuksen tuen järjestelmään liittyvä uudistamistyö on käynnistynyt.  Työn etenemisestä saadaan lisätietoja kevään kuluessa, josta VOL uutisoi aktiivisesti.

Kevään kuntavaalit

Keväällä merkittävä ajankohta on myös kuntavaalit, jotka järjestetään huhtikuussa. Kuntavaaleissa valitaan ne päättäjät, jotka tulevat vaikuttamaan kuntien varhaiskasvatukseen ja sen resurssointiin sekä näin opettajien jokapäiväseen työhön. Varhaiskasvatuksen osalta olemme valmistelleet yhdessä OAJ:n kanssa kuntavaali-vaikuttamismateriaalia, jotka löytyvät täältä: OAJ-KUNTAVAALIT  

Jäsenenä on tärkeää osaltaan olla mukana vaikuttamassa sivistyskuntien muodostumiseen.

Edellä mainituista uudistuksista uutisoimme aktiivisesti, joten seuraa tiedotustamme aktiivisesti eri kanavilla!

VOL:n puheenjohtaja Anitta Pakanen ja koko VOL:n toimistonväki toivottaa toiveikasta tammikuuta! Valoisuus onneksemme lisääntyy kevättä kohden. Pysytään terveinä!