Ohita navigaatio

Varhaiskasvatuksesta vahvat juuret tulevaisuuteen

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton perinteistä Valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää vietetään torstaina 16. maaliskuuta. Tänä vuonna Varhaiskasvatuspäivä rakentuu teemalle ”Varhaiskasvatuksesta vahvat juuret tulevaisuuteen”.

Varhaiskasvatuspäivän teeman avulla nostamme varhaiskasvatuksen merkitystä, joka kantaa pitkälle lapsen elämässä. Laadukas toiminta ei toteudu ilman tavoitteiden hahmottamista ja monipuolisen toiminnan suunnittelua ja arviointia. Tästä opettaja on vastuussa.

Kannustamme tänä vuonna myös istuttamaan ja kasvattamaan herneenversoja, maissia tai muita kasveja yhdessä lasten kanssa, ilmentämään varhaiskasvatuksessa istutettavia vahvoja juuria lasten oppimisen polulle.

Varhaiskasvatuspäivän viettoon Linda Bondestam on laatinut julisteen, joka auttaa opettajaa suunnittelemaan ja arvioimaan Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista toimintaa lapsiryhmälleen. Juliste kuvaa puuta, jonka oksat esittävät oppimisen ja laaja-alaisen osaamisen alueita. Puuhun voi koota pidemmältä aikaväliltä toimintaa kuvaavia lehtiä, valokuvia tai muuta dokumentteja, jotka toimivat tärkeänä osa pedagogisen toiminnan arviointia. Puu kasvaa ajan mittaan kuvaamaan ryhmän toimintaa.

Edellisten vuosien tapaan kannustamme julkaisemaan kuvia ja tarinoita myös sosiaalisessa mediassa. Keskeistä on pukea sanoiksi ja kuviksi, miten eri tavoin vaikuttavaa varhaiskasvatustoimintaa toteutetaan. Käyttämämme aihetunnisteet eli hastagit ovat edellisten vuosien tapaan: #vakapäivä #varhaiskasvatus #varhaiskasvatuspäivä ja tämän vuoden teeman mukaan #vahvatjuuretvakasta #vasupuu.

Varhaiskasvatuspäivänä tapahtuu

Varhaiskasvatuspäivänä 16. maaliskuuta VOL:n puheenjohtaja Anitta Pakanen osallistuu Helsingin varhaiskasvatuksen opettajien ry:n perinteiseen Varhaiskasvatuspäivän aamiasbrunssiin. Varhaiskasvatuspäivän iltana Anitta Pakanen osallistuu lisäksi OAJ Pääkaupunkiseudun VAKA-jaoston Varhaiskasvatuspäivän illanviettoon.

Pakanen ja OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vierailevat Laurentius-talo Lohjalla Varhaiskasvatuspäivänä. Ohjelmassa on muun muassa OAJ:n jäsentilaisuus sekä vaalipaneeli Laurentius-salissa. Vierailun teemana on varhaiskasvatukseen tutustuminen. OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto aloitti marraskuun alussa aluekiertueen, jonka aikana hän vierailee kaikilla järjestön 17 alueyhdistyksen paikkakunnalla.