Ohita navigaatio

Poikkeusolon varhaiskasvatus- ja esiopetustoiminta kotona - vinkkejä jaossa

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on muuttanut sekä päiväkotien toimintaa että lasten arkea. Suuri osa lapsista tällä hetkellä on kotona. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan tämä poikkeustilanne jatkuu.

Varhaiskasvatus on ennen kaikkea lasten oikeus korkeatasoiseen pedagogiseen ja turvalliseen toimintaan, vaikka nykyiset olosuhteet kääntävät katseen vanhempien työssäkäynnin mahdollistamiseen. Lapsella tulee olla oikeus oppimiseen ja kehitykseen myös tänä poikkeusaikana.

Korkeasti koulutetut opettajat pitävät huolen lasten kehityksestä ja oppimisesta sekä takaavat lasten turvallisuuden tunteen epävarmassa tilanteessa. Pysyvyyden tunteen lapsille voi turvata se, että isommille lapsille ja esimerkiksi esiopetuksessa varhaiskasvatuksen opettajat voivat ohjeistaa oppimista tukevia harjoitteita kotona tehtäväksi. Tämä luo lapsille turvaa arjen toimintojen jatkuessa myös kotona. Verkosta löytyy paljon varhaiskasvatuksen opettajien jakamaa korkealaatuista materiaalia, jota kannattaa hyödyntää.

Olemme keränneet alle linkkejä, varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen poikkeusaikana. Näitä voi soveltaa varhaiskasvatusikäisille sekä varhaiskasvatuksessa että esiopetuksessa ja oman lapsiryhmän lapsille kotona tehtäväksi.

Oululaiset esiopetuksessa työskentelevät varhaiskasvatuksen opettajat Tarja Mankinen ja Sari Korhonen ovat laatineet Oulun kaupungin verkkosivuille Esiopetus kotona poikkeusaikana-julkaisun. Tätä korkealaatuisen julkaisun sisältöä voi soveltaa hyvin myös varhaiskasvatukseen.

Oulun kaupungin sivuilta löytyy muutakin hyödyllistä tietoa liittyen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen tänä poikkeusaikana: Varhaiskasvatus ja esiopetus kotona poikkeusolon aikana vinkkejä ja vihjeitä

Lastentarhanopettajakoulutuksen juhlavuoden 2017 blogi ei enää päivity, mutta kirjoitukset ovat yhä luettavissa. Sieltä löytyy myös monenlaisia ideoita päiväkotien ja kotien toimintaan, joten kannattaa käydä tutkimassa vielä näin jälkikäteenkin: LTO-koulutuksen 125-juhlavuosi

Opetushallituksen sivustolle on koostettu erilaisia materiaaleja opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen tueksi. Sisältöä päivitetään ja täydennetään, kun uutta materiaalia on tarjolla: Opetushallituksen tukea poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin.