Ohita navigaatio

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu on laajenemassa – opetusministeriö avasi uuden haun kunnille

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee. Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut haun kunnille. Ensi vuotta koskevassa varhaiskasvatuskokeilussa valtion rahoitusosuus kaksinkertaistuu.

– Laadukas varhaiskasvatus vaikuttaa myönteisesti lasten myöhempään oppimiseen ja koulutiehen. Varhaiskasvatus tasaa lähtökohtien eroja ja sosioekonomisten ryhmien välisiä eroja oppimistuloksissa. Näin se vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa ja ehkäisee syrjäytymistä, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ministeriön tiedotteessa.

Varhaiskasvatuksen maksuttomuutta kokeilemaan voivat päästä nyt sekä uudet että kokeilussa jo mukana olevat kunnat.

– Hallituksen tavoitteena on varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostaminen. Jo nyt tiedämme elokuussa alkaneen kokeilun ensi vaiheesta, että se on otettu myönteisesti vastaan. Joissain kunnissa on jopa saavutettu 100 prosentin osallistumisaste 5-vuotiaille, ministeri sanoo.

Valtion rahoitusosuus kaksinkertaistuu

– Valtion maksuosuus kaksinkertaistuu. Kokeilun tavoitteena on, että yhä useampi lapsi pääsee varhaiskasvatukseen. Selvitämme, miten maksut vaikuttavat osallistumiseen ja kartoitamme osallistumisen esteitä, opetusministeri sanoo.

Kokeilun ensimmäinen vaihe on alkanut tämän vuoden elokuussa. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän avustuksen määrä kattoi kokeilun ensimmäisessä vaiheessa 20 prosenttia asiakasmaksutulojen vähenemisestä. Nyt avautuneessa toisen kierroksen hakuvaiheessa valtionavustuksen korvausmäärä nousee 40 prosenttiin.

Kokeilun ensimmäisessä vaiheessa mukaan valittiin 19 erikokoista kuntaa eri puolilta Suomea. Kokeilun piirissä on ollut arviolta reilut 12 000 viisivuotiasta lasta.

Maksuttomuuskokeilun tavoitteena on selvittää myös maksuttoman varhaiskasvatuksen kustannusvaikutuksia. Tavoite on nostaa tulevina vuosina mahdollisimman suuri osa viisivuotiaiden ikäluokasta varhaiskasvatuksen piiriin.

Avustusten hakuaika päättyy  25.1.2019. Erityisavustus 5-vuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeiluun