Ohita navigaatio

VOL valtuusto kokoontui - varhaiskasvatuksen kehittäminen tarvitsee aikaa, mutta kehittäminen tulee aloittaa nyt

VOL:n 45-jäseninen valtuusto kokoontui sääntömääräisesti 27.-28.10. Akavatalolla Helsingissä.

Kokouksen  asialistalle oli toimintasuunnitelman tarkistaminen vuosille 2023–2024, talousarvion hyväksyminen vuodelle 2024 ja lisäksi valtuutetut saivat katsauksen ajankohtaisiin edunvalvonta-asioihin. Keskustelua valtuutettujen kesken herätti opettajien palkkaus, sak-työajan toteutuminen ja yksityinen varhaiskasvatus.

Liiton jäsenmäärän kehitys on hyvää ja nousujohteista. Kokonaisjäsenmäärä on nyt 14 201 ja kasvua on tiedossa. Puheenjohtaja Anitta Pakanen on kehitykseen tyytyväinen. – Ylipäätään aika on sellainen, että nyt jos koskaan kannattaa olla järjestäytynyt liittoon ja olla mukana vaikuttamassa.

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto nosti puheenvuorossaan tarpeen yhteiskunnallisesti vahvistaa varhaiskasvatuksen asemaa ja arvostusta. Tähän tarvitaan laajaa joukkoa. Varhaiskasvatus tulee olla houkutteleva työpaikka ja päiväkodeissa kaivataan korkeasti koulutettuja henkilöitä, Opettajapula on Suomessa hälyttävä, varhaiskasvatuksessa jopa kriittinen. Murto totesi.

Edunvalvonta-asiat herättivät keskustelua

OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo antoi selvityksen ajankohtaisista koulutuspoliittisista asioista. Salo korosti lasten perustaitojen oppimisen turvaamista ja oppimisen eriytymisen ehkäisyä.

– Varhaiskasvatuksella on tässä valtava merkitys, mutta vain pedagogisella varhaiskasvatuksella. Tämän toteutuminen edellyttää  opettajakoulutettuja opettajia ja päiväkodin johtajia, joilla on kasvatustieteellinen maisteritutkinto. Salo esitti valtuustolle varhaiskasvatuksen opettajamäärien ja kasvatustieteen maisterikoulutusmäärien tarpeet vuoteen 2030 saakka. Tavoite henkilöstörakenteelle on realistinen, mutta nyt tarvitaan lisäkoulutusmäärien nostamista ensi vuodelle 250–300 paikalla sekä pysyvä rahoitus varhaiskasvatuksen opettajakoulutusmäärille.

Sak-työajan toteutumisen haasteista, kelpoisten opettajien puutteesta ja opettajien palkkauksesta kuultiin lukuisia alueellisia puheenvuoroja. Samalla kuitenkin myös siitä, miten kunnissa oli saatu hyvin palkattua kelpoisia opettajia, päiväkodin johtajiksi kasvatustieteen maistereita ja lapsen tuki toteutuu lapsen tarpeen mukaan.

Suomen Opettajiksi Opiskelevien Liiton (SOOL) tervehdyksen valtuustolle toi varhaiskasvatuksen opettajaksi Rauman OKL:lla opiskeleva Julia Lähdemäki. SOOL:n hallituksessa on viisi varhaiskasvatuksen opettajaksi opiskelevaa, Lähdemäki aloitti puheenvuoronsa ja sai valtuustolta raikuvat aplodit.

– Meille nuorille opettajille on tärkeää, että meidät otetaan työelämässä hyvin vastaan ja annetaan aikaa kasvaa opettajaksi. Me haluamme työskennellä opettajina. Nyt on aika panostaa siihen, että tätä halua ja motivaatiota tuetaan, Lähdemäki totesi.