Ohita navigaatio

Vuoden 2021 Valtakunnallisten varhaiskasvatuksen opettajapäivien suunnittelu käynnistyi Rauman Pikkunorssin äärellä

Ensimmäiset Valtakunnalliset varhaiskasvatuksen opettajapäivät 2021 ovat 25.-26.9.2021 Raumalla. Kyseessä on ensimmäiset uudella nimellä järjestettävät opintopäivät, sillä Lahdessa oli viimeiset Lastentarhanopettajapäivät -nimikkeellä olevat päivät. Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton, OAJ:n Rauman paikallisyhdistyksen ja OKKA-säätiön edustajat kokoontuivat Raumalle suunnittelemaan ensimmäisiä Varhaiskasvatuksen opettajapäiviä.

Työryhmä tutustui Rauman seminaarinmäellä sijaitsevaan opettajakoulutuslaitoksen kampukseen, joka on Varhaiskasvatuksen opettajapäivien järjestämispaikka. Yliopiston kaikki rakennukset sijaitsevat seminaarinmäellä. Opettajankoulutuslaitos ja sen harjoittelukouluna toimiva Rauman normaalikoulu ovat samassa pihapiirissä ja niillä on paljon yhteisiä tiloja. Erityistä työryhmän mielenkiintoa kiinnitti Seminaarinmäelle valmistumassa oleva 120-paikkaiseen harjoittelupäiväkoti Pikkunorssi, joka avataan syksyllä 2020.

Pikkunorssi tulee olemaan yksi keskeinen Varhaiskasvatuksen opettajapäivien vetonaula. Harjoittelupäiväkoti tulee valmistuttuaan lähentämään merkittävästi varhaiskasvatuksen opettajien tutkimusperusteista koulutusta ja opettajan käytännön työtä. Pikkunorssissa tullaan toteuttamaan tutkimusperusteista ja laadukasta varhaiskasvatusta moderneissa, monipuolisissa ja muunneltavissa oppimisympäristöissä. Työryhmä pohti alustavasti Pikkunorssin hyödyntämistä päivien ohjelmistossa.

Vanha Rauma yksi kiehtova vierailukohde

Työryhmä tutustui myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen Vanhan Rauman alueeseen, joka on yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista. Suomen suurimmalla puuasuinalueella on 600 rakennusta ja lähes 30 hehtaarin laajuisen Vanhan Rauman alueella on nähtävissä keskiaikaisia piirteitä, kuten kapeita ja mutkittelevia katuja ja kujia. Tämä on ehdottomasti yksi päivien aikana näkemisen arvoisista vierailukohteista.

Rauman kaupungissa yhdistyy erityisellä tavalla pienen kaupungin rauha, kaupungin vanha historia sekä vireät ja kattavat palvelut. Turun yliopiston Rauman OKL:n kampus sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa, joten matka esimerkiksi Rauman vanhaan kaupunkiin on vain kävelymatkan päässä.

Varhaiskasvatuksen opettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen on innostunut päivien suunnittelun käynnistymisestä. – Jälleen kerran päivien suunnittelussa on mukana osaava, innostunut ja idearikas joukko. Lopputulos ei voi olla kuin erinomainen, Pakanen sanoo. Luvassa on  mielenkiintoinen varhaiskasvatuksen opettajien koulutus- ja näyttelytapahtuma, jossa jokaiselle on taatusti uusia tulokulmia omaan työhön. Erityisen innostavaa on se, että kyseessä ovat ensimmäiset Varhaiskasvatuksen opettajapäivät. Toivon näkeväni paljon varhaiskasvatuksen opettajia, asiantuntijoita ja tutkijoita Raumalla vuonna 2021, Pakanen toteaa.

Päivien suunnitteluun osallistui Turun yliopiston Rauman opettajakoulustuslaitoksen yliopistonlehtori Susanna Itäkare, OAJ:n Rauman paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Mea Nordberg ja varapuheenjohtaja Minna Salminen sekä Varhaiskasvatuksen Opettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen ja viestintäasiantuntija Jaana Lahdenperä-Laine sekä OKKA-säätiöstä säätiönjohtaja Tuulikki Similä ja Rosa Hyvärinen.

Valtakunnalliset Varhaiskasvatuksen opettajapäivät 2021 toteutetaan yhteistyössä OAJ Rauman paikallisyhdistyksen, OAJ Satakunnan alueyhdistyksen, OKKA-Säätiön ja Rauman kaupungin ja Turun yliopiston Rauman OKL:n kanssa. Ensimmäiset lastentarhanopettajapäivät järjestettiin Lahdessa 13.–19. kesäkuuta 1949 Lahden piirin Lastentarhanopettajayhdistyksen järjestäminä.

Pikkunorssikuvat: Greta Lahdenranta