Ohita navigaatio

Valtakunnalliset lastentarhanopettajapäivät käynnistyivät Lahdessa

Lastentarhanopettajapäivät käynnistyivät iloisen vilinän merkeissä Lahden Sibeliustalossa. Lastentarhanopettajaliiton 100-vuotisjuhlavuoden päätapahtumassa on luvassa monipuolista asiaa niin varhaiskasvatustieteestä, kuin kulttuurin merkityksestä lapsen kehitykselle.

Lauantaina avajaisiin valtiovallan tervehdyksen toi opetusministeri Li Andersson. Hän kertoi puheessaan tulevien vuosien linjauksista varhaiskasvatuksen kehittämiseksi. Näihin kuuluu keskeisesti subjektiivisen oikeuden ja ryhmäkokoasetuksen palauttaminen sekä varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostaminen. Andersson kertoi hallituksen toteuttavan kolmevuotisen ohjelman varhaiskasvatuksen laadun ja tasa-arvon kehittämiseksi ja jatkaa kaksivuotisen esiopetuksen tarkastelua ja pilotointia.

– Varhaiskasvatuslaki sisältää nykyisellään monia hienoja asioita ja laki ohjaa hyvin varhaiskasvatuksen toiminnan järjestämistä ja laadun kehittämistä. Viime hallituskaudella ei kuitenkaan saatu lapsen tuen kokonaisuutta lainsäädäntöön. Tämä on varhaiskasvatuksen kentällä aiheellisesti koettu huomattavaksi  puutteeksi. Siksi olen iloinen että me hallitusohjelman mukaisesti tulemme selvittämään kolmiportaisen tuen mallia varhaiskasvatuksessa, Andersson totesi.

Varhaiskasvatuksen opettajien liiton puheenjohtaja Anitta Pakanen teki avajaispuheessaan katsauksen Lastentarhanopettajaliiton pitkään 100-vuotiseen historiaan ja korosti lastentarhanopettajien keskeistä roolia suomalaisen suomalaisen varhaiskasvatuksen kehittäjinä. – Varhaiskasvatuksen tulevaisuus näyttää valoisalta ja olen erityisen iloinen siitä varhaiskasvatuksen opettajien merkitys laadulle on ymmärretty. Tarve yliopistojen koulutusmäärien nostamiseen on kiireellinen. Tuleva varhaiskasvatuksen opettajien eläköityminen tulee nostamaan tarvetta entisestään, Pakanen korosti.

– Näkisinkin mielelläni Suomen ottavan käyttöön kasvatustieteen maisteritutkinnon varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuudeksi. Tämä olisi osoitus lapsuuden, varhaiskasvatuksen sekä siellä vaadittavan osaamisen merkityksestä. Suomalainen varhaiskasvatusjärjestelmä osaavine varhaiskasvatuksen opettajineen on valmis vastaamaan tähän, Pakanen kiteytti puheenvuoronsa.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen käsitteli tervehdyksessään ensi kevään sopimuskierrosta. OAJ ja Juko ovat nostaneet keskeiseksi tavoitteeksi pitkän aikavälin palkkaohjelman. – Haluamme, että  useammalla sopimuskierroksella nostetaan varhaiskasvatuksen opettajien ja päiväkodin johtajien palkkaa sille tasolle, mille se  vaativaan asiantuntijatyöhön kuuluu, Luukkainen sanoi. Sopimustavoitteista voit lukea lisää Olli Luukkaisen blogista

Lastentarhanopettajapäiviin kuuluu olennaisesti upeat avajaiset, paneelit ja näyttely. Avajaispäivä jatkuu muun muassa presidentti Tarja Halosen avajaisluennolla ja Lapsuuden sata vuotta paneelilla. Päivä huipentuu Lastentarhanopettajaliiton 100-vuotisjuhlavuoden juhlaillalliseen.

Päivien päätöstilaisuudessa sunnuntaina julkistetaan Vuoden varhaiskasvatuskunta-palkinto ja päivien aikana käsitellään teemoja tieteestä, kulttuurista ja juhlaan.