Ohita navigaatio

Varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen hakijamäärät kasvoivat jälleen - myös maisteritutkinto kiinnostaa yhä useampaa

Syyskuun alussa käynnistyy jälleen uusi yliopistojen lukukausi ja lukuisat varhaiskasvatuksen opettajaksi ja erityisopettajaksi aloittavat opintonsa. Varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen hakijamäärät nousivat edellisen vuoden tapaan miltei kaikissa yliopistoissa. Suurimmat hakijamäärien nousut nähtiin Itä-Suomen, Tampereen ja Helsingin yliopistoissa. Valtakunnallinen tuhatplus- monimuotokoulutuksen hakijamäärät olivat erityisen suosittuja.

Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen hakijamäärä kasvoi 31 prosenttia, myös Itä-Suomen yliopiston varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen (KK+KM) hakijamäärät nousivat yli 30 prosenttia. Helsingin yliopiston suomenkielisen varhaiskasvatuksen opettajakoulutukseen haki kevään yhteishaussa 22 prosenttia enemmän hakijoita, kuin vuonna 2020.

-Tämä on hieno uutinen, toteaa Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton puheenjohtaja Anitta Pakanen. Saavuttaaksemme lainsäädännön viitoittaman henkilöstörakenteen viimeistään vuonna 2030, on varhaiskasvatuksen opettajia koulutettava paljon ja aloituspaikat on pidettävä niin suurina, kuin yliopistot vain kykenevät kouluttamaan opettajia. Koulutuksen laadusta tinkimättä, Pakanen korostaa.

Oulun yliopiston tiedotteen mukaan varhaiskasvatuksen erityisopettajakoulutus (KM) oli tänäkin vuonna yksi Oulun yliopiston suosituimmista maisteriohjelman hakukohteista. Jyväskylän yliopiston varhaiskasvatuksen erityisopettajakoulutuksen (KK+KM) hakijamäärät kasvoivat myös hyvin.

Kaiken kaikkiaan maisteriohjelmien suosion tasainen kasvu, vaikuttaa olevan osoitus siitä, että yhä useampi opiskelija haluaa suorittaa maisteritutkinnon kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon lisäksi.

Pakanen jatkaa, että päiväkodin johtajan työn vaatimus on tunnustettu nostamalla kelpoisuus maisteritasoiseksi. Sama tulisi tehdä myös varhaiskasvatuksen opettajakelpoisuuden suhteen.

-Olisi tärkeää, että kunnat reagoisivat jo nyt tunnustamalla koulutuksen merkityksen varhaiskasvatustyössä ja huomioisivat tämän maisterikoulutuksen suorittaneiden varhaiskasvatuksen opettajien palkkauksessa. Muutama kunta onkin lähtenyt tähän jo mukaan. Maisteritutkinnon suorittaneita opettajia tulisi kinnittää nimenomaan päiväkotien lapsiryhmiin. Palkkaus on tässä yksi oleellinen tekijä,  Pakanen tähdentää.

Tuhatplus-monimuotokoulutus varhaiskasvatuksen tehtävissä toimiville oli myös suosittu. Hakijoita koulutukseen oli kaiken kaikkiaan 915. Kaikissa yliopistoissa hakijoita ohjelmaan oli enemmän kuin aloituspaikkoja. Osassa yliopistoista tuhatplus-ohjelma käynnistetään myös keväällä 2022. Koulutukseen haku on syksyllä 2021. VOL tiedottaa hausta verkkosivuillaan ja somekanavillaan.

Heinäkuussa 2021 on julkaistu päähakujen hakijamäärät eri yliopistoihin.

Helsingin yliopisto: Päähaku, varhaiskasvatuksen opettaja (opetus suomeksi), kasvatustieteiden kandiohjelma, kasvatustieteen kandidaatti (3 v)

808 hakijaa

Huvudansökan, lärare inom småbarnspedagogik (undervisning på svenska), kandidatprogrammet i pedagogik, pedagogie kandidat (3 år)

80 hakijaa

Itä-Suomen yliopisto: Varhaiskasvatuksen opettaja, Joensuu, kasvatustieteen kandidaatti (3 v)

274 hakijaa

Varhaiskasvatuksen opettaja, Joensuu, kasvatustieteen kandidaatti ja maisteri (3 v + 2 v)

280 hakijaa

Jyväskylän yliopisto: Varhaiskasvatuksen opettajan kandidaattiohjelma ja varhaiskasvatuksen maisteriohjelma, kasvatustieteen kandidaatti ja maisteri (3 v + 2 v)

553 hakijaa

Oulun yliopisto: Varhaiskasvatus, Opetus- ja kasvatusalan tutkinto-ohjelma, kasvatustieteen kandidaatti ja maisteri (3v + 2v)

529 hakijaa

Tampereen yliopisto: Varhaiskasvatuksen opettaja, Kasvatustieteiden koulutus, kasvatustieteen kandidaatti (3 v)

731 hakijaa

 Turun yliopisto: Varhaiskasvatuksen opettajan tutkinto-ohjelma, Rauma, kasvatustieteen kandidaatti (3 v)

473 hakijaa

Åbo Akademi: Språkbad: Utbildningslinjen för lärare inom småbarnspedaogik, inriktning språkbad (Vasa), pedagogie kandidat och pedagogie magister (3+2 år)

24 hakijaa

Utbildningslinjen för lärare inom småbarnspedagogik (Vasa), pedagogie kandidat och pedagogie magister (3+2 år)

120 hakijaa

TUHATPLUS monimuotokoulutus varhaiskasvatuksen tehtävissä toimiville

HAKIJAMÄÄRÄT                       yhteensä         ensisijaisesti

kaikki hakukohteet                  915                   834

HY suomi         411                    263

HY ruotsi          46                      26

JYU                    273                    133

OY Kajaani       177                    78

OY Rovaniemi 140                    65

TUNI                 331                    77

UEF                   134                    64

UTU                  251                    86

ÅA                     65                      42

https://tuhatplus.fi/hakutilastoja-kevat-2021/