Ohita navigaatio

VOL ihmettelee: miksi Helsingin palkkaohjelmasta puuttuvat varhaiskasvatuksen opettajat?

Helsingin kaupungin palkkoja korotetaan kaupungin oman palkkakehitysohjelman pohjalta. Vuoden 2023 palkkakehitysohjelmassa on kiinnitetty erityistä huomiota matalapalkkaisimpiin työntekijäryhmiin. Kaupungin tiedotteen mukaan tavoitteena on myös  palkkakehitysohjelman avulla parantaa osaavan henkilöstön saatavuutta niissä ammattiryhmissä, joissa kaupungilla on palkkakilpailukykyhaasteita.

Palkkakehitysohjelmalla halutaan lisätä kaupungin houkuttelevuutta työnantajana ja helpottaa rekrytointihaasteita, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla palkkakehitysohjelma nostaa yli 3 000 varhaiskasvatuksen ammattilaisen palkkaa. Korotus kohdennetaan varhaiskasvatuksen lastenhoitajille sekä varhaiskasvatuksen erityisopettajille ja kiertäville erityisopettajille.

-Suunta on oikea ja hyvä, toteaa puheenjohtaja Anitta Pakanen.

-Ihmettelen silti, jos tarkoituksena on parantaa osaavan henkilöstön saatavuutta niissä ammattiryhmissä, joissa on palkkakilpailukykyhaasteita, missä varhaiskasvatuksen opettajien palkankorotukset ovat?

Tulevassa hallitusohjelmassa tulee turvata pitkäjänteinen rahoitus yliopistoille varhaiskasvatuksen opettajakoulutuspaikkoihin, mutta on päivänselvää, että samalla opettajien palkkaukseen tulee kiinnittää huomio. Järjestelmän kehittäminen on kriittisen riippuvainen nimenomaan varhaiskasvatuksen opettajista, Pakanen tiivistää.

Korotuksen saavat myös kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta perusopetuksessa kelpoisuusehdot täyttävät opettajat tietyissä kouluissa alueellisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lisäksi erityiskoulunkäyntiavustajat saavat korotuksen saatavuushaasteiden perusteella.