Ohita navigaatio

VOL: Opettajakoulutus tulee säilyttää Raumalla!

Turun yliopisto suunnittelee siirtävänsä opettajankoulutuksen tutkinto-ohjelmat Raumalta Turkuun. Varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen ja Pikkunorssin tilanne on avoin ja aiheuttaa erityistä huolta. Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto toteaa, että mahdollinen opettajankoulutuksen lakkauttaminen Raumalla tulisi olemaan yhtä huono päätös, kuin lakkautukset olivat Kajaanin, Savonlinnan ja Hämeenlinnan opettajakoulutusten osalta.

Kaikilla näillä alueilla opettajakoulutuksen lakkauttaminen on vaikuttanut kelpoisten varhaiskasvatuksen opettajien saatavuuteen. Varhaiskasvatusta on viime vuosina kehitetty osaksi koulutusjärjestelmää ja se edellyttää opettajakoulutuksen suorittaneita varhaiskasvatuksen opettajia koko maassa. – Rauman kampuksen mahdollinen lakkauttaminen ei tule olemaan kaikkein harkituimpia päätöksiä, painottaa VOL:n puheenjohtaja Anitta Pakanen. Myös OAJ ja SOOL ovat vastustaneet jyrkästi kampuksen siirtoa Turkuun.

Sanomalehti Länsi-Suomen mukaan Rauman kaupunki on valmis mittavaan panostukseen OKL:n tulevaisuuden turvaamiseksi Raumalla. Kaupunki ja yliopisto ovat neuvotelleet alkukesästä lähtien yhteistyösopimuksen solmisesta opettajakoulutuksen turvaamiseksi. Kaikki on kuitenkin edelleen avoimena. Muutosneuvottelut käynnistyvät tällä viikolla.

Varhaiskasvatuksen opettajapäivät järjestettiin juuri syyskuun lopulla Rauman kampuksen alueella. Yksi merkittävä syy järjestää opettajapäivät Raumalla oli opettajakoulutuslaitos, jossa on sekä Suomen ainoa varhaiskasvatuksen pedagogiikan professuuri että harjoittelupäiväkoti Pikkunorssi. Rauman Pikkunorssi kehittää yhteistyötä Rauman normaalikoulun kanssa koulutusjärjestelmän jatkumon rakentumiseksi. VOL paheksuu jyrkästi että  keskusteluun on noussut mahdollisuus opettajakoulutuksen lakkauttamiseen Raumalla.

Pakanen jatkaa, että Suomi tarvitsee koko maan kattavan opettajakoulutuksen ja vahvan resurssoinnin yliopistojen opettajakoulutukseen. Viimeaikaiset ulostulot varhaiskasvatuslain avaamisesta opettajapulan ratkaisuksi ja haluttomuus ratkaista pääkaupunkiseudun kriisiä varhaiskasvatuksen opettajakoulutuspaikkoja lisäämällä ovat kestämättömiä. Varhaiskasvatuksen ja pienten lasten ja lapsuuden arvostus osoitetaan teoilla, Pakanen täsmentää. Yliopistollinen varhaiskasvatuksen opettajakoulutus tarvitsee pitkäjänteistä rahoitusta ja kehittämistä.

Rauman kampuksella on merkittävä tehtävä koko koulutusjärjestelmän opettajatarpeeseen vastaamisessa  ja se tulee säilyttää. Toteutuessaan päätös tulisi pahentamaan varhaiskasvatuksen opettajapulaa ja opettajapulaa kokonaisuudessaan.

KUVA: Pikkunorssi