Ohita navigaatio

VOL:n valtuusto kokoontui koronasta johtuen etäyhteydellä

Koronatilanteesta johtuen VOL:n valtuustokokous pidettiin yksipäiväisenä etäkokouksena eilen, 10. kesäkuuta. Valtuustossa käsiteltiin muun muassa VOL:n vuoden 2019 toimintaa, koronakriisin vaikutuksia varhaiskasvatukseen sekä varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja päiväkodin johtajien työehtosopimusten siirtoa opetusalan virka- ja työehtosopimukseen.

Valtuuston avauspuheenvuorossa VOL:n puheenjohtaja Anitta Pakanen käsitteli kevään koronakriisiä.

– Tuskin kukaan oli valmistautunut tilanteeseen, johon jouduimme. Erityinen huoli nousi riskiryhmiin kuuluvista jäsenistämme. Olimme jatkuvasti yhteydessä eri terveysviranomaisiin ja vaadimme toimintaohjeita päiväkoteihin, jotka saimme vasta toukokuussa. Ohjeet osoittivat, että niiden tulkintoja on yhtä monta, kuin on kuntaa. Ohjeiden tulisi olla yksiselitteiset, Pakanen sanoi.

Pakanen jatkoi, että poikkeusolojen keskellä olimme samaan aikaan tiukassa työmarkkinaneuvottelutilanteessa. Neuvottelutulos saatiin lopulta toukokuun loppupuolella ja sopimus sisälsi kauan odotetun ja historiallisen varhaiskasvatuksen opettajien ja päiväkodin johtajien siirron OVTES:iin.

Nyt alkaa varsinainen työ. Siirto avaa varhaiskasvatuksen opettajille uudenlaisia näkymiä tulevaisuudessa.

Pakanen muistutti, että monista hyvistä asioista huolimatta, huolia on kuitenkin edessä. Korona-tilanne on pahentanut kuntien taloudellista tilannetta. Kunnissa onkin tärkeää muistaa, että varhaiskasvatukseen sijoittaminen tuottaa  tulevaisuudessa. Tätä tulee korostaa, kun kunnissa tehdään talouarvioesityksiä seuraaville vuodelle.

Korotilanne on ollut varhaiskasvatuksen opettajille ja päiväkodin johtajille rankka ja raastava

Myös  OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sivuutti koronatilannetta vieraillessaan VOL:n valtuustossa. Hän totesi puheenvuorossaan koronatilanteen yllättäneen maailmanlaajuisesti.

-Oli selvää jo alusta lähtien, että päiväkotien avoinna pitäminen oli yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeää, koska avainryhmien henkilöstön työskentely piti turvata.

Luukkainen korosti, että OAJ on vaikuttamistyössään nostanut esiin suojavarusteiden tarpeen ja niitä huolia, mitä kentältä on kuulunut. On tärkeää, että valmistaudumme mahdolliseen uuteen korona-aaltoon ensi syksynä. Tiedämme, että olette olleet todella kovilla eturintamassa. Tulemme pitämään varhaiskasvatuksen merkitystä ja työskentelytilannettanne eturintamassa esillä vaikuttamistyössämme, Luukkainen korosti.

Lisäksi Luukkainen teki katsauksen kevään neuvottelutulokseen.